Vlada bo nadzorovala sama sebe

vlada

Državni zbor je v preteklem tednu sprejel novi razrez članstva v delovnih telesih, tudi v pomembni Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

 

V novi sestavi komisije sedim tudi sam, zato sem pred glasovanjem Državnemu zboru predstavil stališče poslanske skupine Levica; kritiko načina izbora članic in članov ter ovire, ki kanijo delo komisije ohromiti.

 

“Komisija za nadzor varnostno obveščevalnih služb je delovno telo državnega zbora, ki bdi nad nadvse pomembnim elementom države: delom in aktivnostmi varnostnih in obveščevalnih služb. Njeno delo je tajno, tradicionalno in poslovniško pa velja, da članska mesta večinsko zasedajo poslanke in poslanci opozicije. Na ta način komisija zagotavlja transparentno delo in je varnostna zapornica za koalicijo, ki bi sicer, v primežu morebitnega klica po popolni oblasti kanila z obveščevalnim in varnostnim aparatom stopiti korak čez mejo demokratičnosti, v popoln nadzor in globoko represijo.

V normalnih okoliščinah in vseh dosedanjih sklicih Državnega zbora ta praksa ni nikomur predstavljala težav.

Do danes. Podiranje meje demokratičnosti, pretiran nadzor in poglabljanje represije sta na dnevnem redu dela in ukrepov trenutne vlade Janeza Janše stalnica. Zato tudi ne čudi način, na katerega je v državnem zboru potekalo usklajevanje za razreze članstva v delovnih telesih, tudi KNOVS, pod okriljem predsednika Državnega zbora. Glasovalni valjar.

Koalicija je v nasprotju z osnovnimi demokratičnimi standardi opoziciji ponudila razdelitev mest in predsedniških mest v delovnih telesih državnega zbora, ki ne ustrezajo številčnim razmerjem v državnem zboru.

Prav tako koalicija ni opoziciji ponudila nobenega državotvornega odbora, saj je sprva želela prek dogovora z Zmagom Jelinčičem in izključitvijo Levice ohraniti tudi nadzor nad Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Podobno so hoteli narediti tudi z opozicijsko Komisijo za nadzor javnih financ.

Koalicijski valjar se je posluževal kreativnega računovodstva: po tabeli, ki so jo pripravili v koaliciji, je SDSu pripadalo 6 predsedniških mest. Kljub temu, da se je ta odpovedala 1 predsedniškemu mestu v dobro Desusa, je vseeno ohranila 6 predsedniških mest. Po koalicijski matematiki je 6 minus 1 enako 6.

Levica in stranke sredine smo skupaj pripravile predloge, ki so te anomalije in nepravičnosti odpravile na način, da nihče ne bi dobil ne več ne manj kot mu matematično pripada. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je zato samovoljno prekinil usklajevanja brez dogovora in nas postavil pred ultimat: “Pač, podajte predloge.”

Levica bo vedno branik demokratičnih načel, na nedemokratične prijeme, ki smo jim bili tam priča, ne bomo pristajali.

Po mukotrpnih dogovorih, z množico koalicijskih poslovniških zvijač in vsesplošnega izigravanja demokratičnih standardov, smo padli v članski razrez, ki ne bo služil ničemur, razen utrjevanju popolne oblasti Janševe vlade tudi (in še posebej) v tako pomembnem delovnem telesu Državnega zbora kot je Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.
Na seznamu članic in članov KNOVS so resda poslanke in poslanci iz vseh poslanskih skupin, a kritičen je seštevek. Štirje poslanci uradne koalicije, štirje poslanci opozicije in eden iz vrst nacionalne stranke.
Slednja, čeprav uradno opozicijska, s koalicijo brezsramno kupčuje, pripomogla je k imenovanju Janeza Janše za mandatarja in ustoličenju vlade, podpira vladne predloge, Vlada podpira njihove, skupaj zanikajo podnebne spremembe… V klicih po nestrpnih in izključevalnih politikah, policijski državi, podeljevanju nepotrebnih pooblastil represivnim organom, odkrito mržnjo do odrinjenih skupin, grožnjam in teptanju človekovih pravic je bolj koalicijska od koalicije. Glas Slovenske nacionalne stranke v Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je glas Janeza Janševe.

Komisijo bo tako prvič v zgodovini slovenskega parlamentarizma preglasovala vladna koalicija.
Po tem, ko si je vlada JJ prilastila popolno oblast nad proračunom, državnim zborom, ko je iz kroga odločanja s prepovedjo referendumske pobude izključila še državljane, bo zdaj tudi dokončno, v tajnem delu države, sama nadzorovala svoje delo.

Tovrstnemu razrezu, ki v svojem delu ne bo mogel zasledovati niti načelom demokratičnega odločanja niti osnovnega namena nadzora opozicije nad delom koalicije, tem teptanju najosnovnejših standardov demokracije bomo v PS Levica na glasovanju nasprotovali.”

_ _ _

foto: Matija Sušnik / DZ

Dodaj odgovor