Ta je pa lovska!

0c9a848ce8b22e4848d84b00b471d06f

O problematiki množičnega poboja medvedov in volkov je bilo v zadnjih tednih napisanega in izgovorjenega že veliko, ne bom ponavljal. A nekaj drži kot pribito. Odstrel je zadnji, ne prvi ukrep.

Sploh ne bom ugibal, kakšen je politični podnapis vladne blitz-krieg akcije z odstrelom medvedov in volkov? Nekaj gotovo je in odločitev je prav lovska.
V Levici smo v izogib odstrela in v zagovor bolj učinkovitim ukrepom aktivno sodelovali v celotnem parlamentarnem procesu in bili, roko na srce, edini glas razuma, edini zagovorniki stroke in na koncu tudi edini glas proti.

Razpravo na Odboru za kmetijstvo in Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor lahko preberete tukaj, razpravo in glasovanje v DZ pa na tej povezavi.

Vabim tudi k podpisu peticije proti množičnem odstrelu medveda in k ogledu slovenskega dokumentarnega filma o volkovih Sledili so volkovom iz leta 2015, v katerem avtorji predstavijo vsebino projekta SloWolf in nekaj znanstvenih ugotovitev o življenju zveri, recimo: “Znanstveniki so dokazali tudi, da ubijanje volkov nikakor ne pomeni zmanjševanja škode zaradi napadov na domače živali. Prav nasprotno. Pogosto je bil učinek lova tak, da se je škoda zaradi napadov še povečala. Kadar je ubit kateri od dominantnih volkov, trop praviloma razpade, izpraznjeni teritorij pa navadno zasedejo novi, mlajši volkovi. Ti zaradi neizkušenosti pri lovu še pogosteje lovijo plen, ki ga je lahko ujeti. Drobnico.”

Dodaj odgovor