Pozitiven sem

odbor z adelo matija sušnik

Test je pokazal, da sem okužen z novim koronavirusom. Bolezenskih znakov ne kažem, počutim se dobro. A virus je med nami in z njim nimajo vsi takšne sreče.

 

Po enotedenski bolniški odsotnosti (iz drugih razlogov), sem se odločil pristopiti testu, preventivno, just-in-case, preden bi se danes vrnil da delo. Izvid brisa je bil pozitiven, navkljub dobrem počutju in dejstvu, da ne kažem nikakršnih bolezenskih znakov. A virus je med nami, očitno trdovraten in z njim nimajo vsi te sreče. Do mene je prišel navkljub doslednem spoštovanju osnovnih ukrepov za preprečevanje njegovega širjenja; povsod sem nosil masko, držal fizično razdaljo, o higieni ne bom izgubljal besed….

Zdaj in sicer je moja prva naloga – in naloga vseh, ki za okužbo vemo ali ne – poskrbeti, da smo virusova zadnja postaja!

Vse kaže, da epidemiološka težava ni v ljudeh ali naši domnevni lahkomiselnosti.

Pazi, finta!
Na nek način mi je, preverjeno okuženemu, lažje. Ostal bom doma, srečal se ne bom z nikomer, počakal, da virus ugasne in se po desetih dneh, ko bo to varno, vrnil na delo in med ljudi. A če ne bi opravil testa in glede na to, da se počutim v redu, da čez palec odmerim, da je z mano vse ok in da z virusom nimam ničesar, bi zlahka zaključil, da sem za okolico popolnoma varen. In res, v primeru, da testa ne bi opravil in ne bil obveščen o svojem stanju, bi šel danes normalno v službo in se tam srečal z ljudmi, morda šel po nujnih nakupih, skratka bil potincialen prenašalec virusa.
Zato *vse* pozovem, da se obnašamo, kot da smo okuženi tudi sami.

Odgovorni državljani
No saj, ko takole merim med prijatelji, znanci in mimobežnimi, vidim, da smo dosledni in razumemo svojo vlogo v zajezitvi virusa! Vse kaže, da epidemiološka težava ni v ljudeh ali naši domnevni lahkomiselnosti. Pomislite, kako bolje in bolj učinkovito v zajezitvi virusa bi šele bilo, če bi vsak poznal svoje lastno zdravstveno sliko, če bi vsak obveščen o svojem dejanskem stanju. Če bi bil vsak pozvan k testu.

Vlada, bo končno prišel čas za reševanje epidemije? Recimo na začetku, pri zagotavljanju občega testiranja?

Halo, Vlada? Kje so testi? 
In kako lažje bi bilo potem epidemiologom zastaviti smer protikoronskih ukrepov! S prstom tako pokažem na Vlado Republike Slovenije in jih vprašam: bo po množici ukrepov in projektov, ki z epidemijo nimajo ničesar, po nakupih nepreverjene opreme, napadih na novinarje in sodstvo, po deložacijah kulturnikov in aktivistov, skoraj milijardnih nakupih orožja, po luksuznih obiskih Izole, po represiji nad protestniki in ministrskim prikazovanjem vojnega stanja po ljubljanskih ulicah, po vseh prijateljskih kadrovanjih, vodnih topovih in nepojasnjeno parkiranih milijonih in sramotenju države v mednarodni skupnosti ter množici obolelih in hospitaliziranih…. končno prišel čas za reševanje epidemije? Recimo na začetku, pri zagotavljanju občega testiranja?

Na tak način bi odkrili prisotnost in pot virusa ter poskrbeli, da naslednji dan v službi ne bo veliko Siterjev. Razumem pa, da bi bilo potem težje kazati na kolesarje, to pa.

Hvala

Pa še iskrena zahvala vsem za skrb in podporo, ki jo izrekate v svojih sporočilih. In absolutna hvala za cvetober črnega humorja in družbeno zavržnih obešenjaških knapovskih pipomb 🙂 :
“Oh, kako pozitivna novica!”
“Povej, za kdaj pripravimo ikebano?”
“Koliko so ti dal?”
“Zmer si se mi zdel tak pozitivc!”


foto: Matija Sušnik / DZ

1 komentar

Dodaj odgovor