KoronaKriza #4: Janšev protikoronski zakon v ljudskem jeziku

Euro Money. euro cash background. Euro Money Banknotes
Euro Money. euro cash background. Euro Money Banknotes

…ali “Kdo bo najbolj profitiral?”

Vsak zakon se bere na dva načina. Piarovsko in dejansko.

Tale protikoronski megazakon (ki je težak 3 milijarde in smo imeli za pripravo nanj en dan časa, ampak o tem kdaj drugič) je širok nabor gospodarskih in socialnih ukrepov, ki nam bodo pomagali zgristi pokoronski socialni in gospodarski šok. V osnovi sem do predloga zakona zelo kritičen, saj je priročno pozabil na najbolj ranljive in odrinjene, a tudi o tem drugič. Tokrat o tistih, ki jih zakon ni pozabil.

🙈🙉🙊Glasna zgodba z dvigom plač ministrov in sekretarjev (v imenu nevarnosti in posebnih obremenitev v času krize) pred dnevi se je ostro odbila od javnosti. Zdaj so ti isti ministri, da bi si oprali ime in zakon še glasneje prebrali piarovsko, v 69.členu protikoronskega zakona viteško predlagali plemenito rešitev: vsem političnim funkcionarjem (razen županom in sodnikom) bomo zmanjšali plače za 30%.

👎A to je bil cliffhanger. Pazi drugo epizodo! Ta ista skupina ministrov predlaga še nekaj. 71.člen zakona govori o *dodatku za nevarnost in posebne obremenitve*, namenjen delavcem, ki so v teh nehvaležnih okoliščinah izpostavljeni ali okužbi ali izčrpanosti ali… Ja, tudi jaz sem pomislil na zdravnike, čistilke, gasilce, policiste…. No, “credit is due”, zakon gre na mlin tudi njim. Če bo tako določil njihov predstojnik, lahko iz tega naslova dobijo tuio dvokratnik plače. Lepo! Ampak – in v dejanskem branju zakona je vedno “ampak”! Ta člen nikjer ne izključuje članov vlade; ministrov in sekretarjev. Priročno.

🥊 Matematika. Po novi, dvignjeni tarifi ima minister namesto 4.800€ zdaj 5.200€ plače. Če odštejemo 30% koronske žrtve, mu še vedno ostane 3.600€. Ker je v svojem delu zelo obremenjen (so enkrat že pripovedovali), mu bo predstojnik (ministrski predsednik JJ) žegnal dvokratnik plače in minister bo tako v teh kriznih časih na osebni račun mesečno dobil 7.200€. V osnovi bo vsak minister od krize profitiral 3.400€. Vsak mesec.

👵Medtem mesečno najbolj siromašen upokojenec dobi dodatnih 300€ (430€, če bodo upoštevali predlog Levice).

⛱ Uživajte, dokler lahko.

✊ ps. V Levici smo vrgli v glasovalni mlin naslednje dopolnilo: “Do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve iz tega člena niso upravičeni funkcionarji iz prvega odstavka 69. člena tega zakona.”

– – –

Zgornje besedilo sem na svojem porofilu na Facebooku objavil 31.marca 2020.

 

Dodaj odgovor