KoronaKriza #3: Peticije

riot

“Kaj pa, če jih, trenutno vlado, odrežemo s peticijami?” me sprašujete.

 

(foto: Lam Yik Fei—Getty Images)

Na spletu je zaokrožila peticija, ki poziva proti zvišanju plač ministrov in sektertarjev, kar je v javnosti eksplodiralo včeraj in o čemer najbrž veste vse. Namen seveda podpiram in vabim k podpisu, škoditi ne more.

Ampak. Ne pozabimo na glavni izziv tega trenutka, torej odrezane peruti Državnega zbora. Razložim.

Ko skupina državljanov vloži množico podpisov v DZ in tam terja obravnavo, gre ta poziv skozi sito Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Če predsedujoči poslanec komisije odloči, da je vsebina primerna za uvrstitev na dnevni red seje komisije, gre skozi, tam poslanci prisluhnejo predlagatelju (torej predstavniku podpisnikov) in se z glasovanjem opredelijo do vsebine peticije. In potem se lahko pogovarjamo naprej o obravnavi predloga v DZ. Tako stvar funkcionira v normalnem parlamentu, v normalnih okoliščinah.
A danes nismo v normalnih okoliščinah (ne govorim o virusu).

Ob menjavi vladne garniture se vedno zamenja tudi sestava (članov in vodenja) delovnih teles DZ, torej tudi te komisije. Tega koraka trenutna koalicija pod vodstvom SDS še ni storila.

Priročno, saj komisijo za peticije še vedno vodi članica poslanske skupine SDS Eva Irgl. Prevedem v slovenščino: če bi s peticijo želeli požugati trenutni vladi in koaliciji, bi morali najprej za dovoljenje prositi vlado in koalicijo.
Vso srečo.

 

PS: v zadnjem letu je skozi sito odločanja predsednice za obravnavo na seji komisije padla samo ena peticija. Tista prednovoletna s prepovedjo pirotehničnih sredstev. Predlagal jo je član SDS.

_ _ _

foto: Lam Yik Fei—Getty Images

 

_ _ _

Besedilo sem objavil na svojem profilu na Facebooku 20.marca 2020.

Dodaj odgovor