KoronaKriza #1: Dan “J”, prvič

atomska 1

Brez uvoda in modrovanj ponujam cvetober ukrepov, s katerimi je Janševa vlada samo v četrtek, 19.marca, 6 dni po prevzemu oblasti zverinsko poslilila svoje ljudi. V imenu krize. V imenu virusa. V imenu javnega zdravja.

💥 Državnemu zboru je odvzela pravico do odločanja o proračunu, torej lahko z državnimi milijardami do preklica dela, kar hoče. Kdaj bo prišlo do preklica, bodo odločili sami. Trik ni samo v denarju, trik je v spodkopavanju moči parlamenta, edine institucije, ki vlado dejansko nadzoruje. Brez kontrole, torej vrhovna oblast, torej diktatura. Spominmo samo, da predstavniki vlade niso izvoljeni. Izvoljeni so poslanci v DZ. …Ker je treba zajeziti virus.

💥Zagrozili so z napotitvijo vojske na naše ulice in okrepitvijo njihovih vrst z domoljubnimi prostovoljci, torej pripadniki vard. …ker je treba zajeziti virus.

💥Z odlokom (in ljubkim smsjem) so prepovedali prosto gibanje in združevanje. Sicer se ob druženju res širi virus, a se ob druženju širijo tudi ideje in dvigujejo transparenti. …a je treba zajeziti virus.

💥 Z milijardno pomočjo za lažji prehod skozi after-math gospodarski in socialni blodnjak so stopili naproti gospodarstvu. Ok, a pozabili so na delavce. Še več, navkljub prošnjam, pozivom in peticijam, najšibkejšim, torej prekarnim delavcem, s.p.jem, samozaposlenim v kulturi in drugim niso odpisali plačevanja prispevkov, zgolj preložili. … ker je treba zajeziti virus.

💥 in točno v višini, s katero bodo najšibkejši prekarci (ki so prekarci v veliki meri zato, ker sta jih Janša in njegov finančni minister Šircelj v prejšnji rundi vladanja karierno zazujfala) nasrkali, so si vladne face dvignili svoje plače. Ker delajo v težkih razmerah, ker je kriza. … in virus je treba zajeziti.

Skratka, kot smo/ste mnogi ugotovili, takšnem političnem dejanju se v vseh normalnih državah reče državni udar.

 

_ _ _

Besedilo sem objavil na svojem profilu na Facebooku 20.marca 2020.

Dodaj odgovor