God save The Queen

The Queen Presents New Colours To The 1st Battalion, Welsh Guards
LONDON, ENGLAND – APRIL 30: Queen Elizabeth II reacts after presenting New Colours to the 1st Battalion Welsh Guards at Windsor Castle on April 30, 2015 in London, United Kingdom. (Cathal McNaughton – Pool /Getty Images)

Princ Edward, sin angleške kraljice me je povabil na praznovanje maminega rojstnega dne. Sin bojda mamico počasti vsako leto na drugem koncu družinske globalne parcele. Tokrat je bila fešta pri nekdanjih sovjetskih vazalih, na Ljubljanskem gradu.

 

Zabava je bila kakopak namenjena samo povabljenim, politični, diplomatski in gospodarski eliti. Zadosten razlog, da se na vabilo nisem odzval, čeprav priznam, v argumentiranju bojkota pred ogledalom sem se za trenutek vendarle ujel ob misli, da bi z ženo na kratko uletela. Tako malo, zavoljo družbenega eksperimenta. Za foro. Nedvomno bi bila dobra. Gledati plemiča in vse, ki bezljajo okoli njega, se drug drugemu dobrikajo, nasmihajo in tekmujejo v plemiški imenitnosti. Protokol je protokol! Mnogi Slovenci – iz naroda preprostih kmečkih ljudi in brez zgodovinskega stika z dvorno kulturo – prvič v stisku roke s čisto pravim monarhom. Z modelom, o čigar življenjskih podvigih, ženi in počitnicah piše Lady. Z Njegovim Veličanstvom, ki mu nikoli v življenju ni bilo in ne bo treba delati, saj vse delo za njegovo udobje (od prispevka v kraljevi letni proračun do pranja uporabljenih gat) opravijo drugi. Tisti, ki morajo živeti od svojega dela, da njemu ni treba.

A fora ni zadosten razlog. Monarhija se mi gabi in tam bi bržkone hotel konkretno pohabiti pričakovani protokol in biti prvi, ki spregovori in ponudi roko? Na glas bi me zanimalo, kdaj in kolikokrat se tile dvorni VIP-ovci zahvalijo britanskim davkoplačevalcem za luksuz, ki jim ga ti omogočajo? Ali pa, koliko stane taka fešta in koliko domačih brezdomcev bi dobri princ s tem nahranil? In, zakaj varnostniki, ko je tako dober in priljubljen. In te fore. A kaj, ko to niso res fore.

 

Kakorkoli, nisem šel. Z monarhijo se ne pogovarjam. Zakaj bi razumen človek 21. stoletja hotel in želel biti del propagandnega stroja, ki daje dodatno vrednost samooklicanemu elitnemu razredu na plečih tistih, ki živijo od svojega dela. Če ga imajo.
Gospa, vse najboljše za rojstni dan, lepo se imejte. Srečava se, ko bo britanska veleposlanica pripravila pogostitev s sprejemom za vaše delavce, brezposelne, upokojence, brezdomce, prekarce in študente. Torej nikoli.

Dodaj odgovor