Danes: Tonin v Bruslju z ministri NATO pakta o še več denarja za orožje

tonin seja

V času rekordne koronakrize minister Tonin posluša zahteve NATO pakta po še večjem oboroževanju

 

Pred dnevi sem razčlenil vladno matematiko dodeljevanja sredstev za oboroževanje (cca 600 milijonov na leto) in zdravstveno infrastrukturo (cca 20 milijonov na leto). Absurd vlade Janeza Janše gre naprej. Na dan, ko smo dosegli nov rekord z več kot 1600 novo okuženimi z novim koronavirusom, v trenutku, ko zdravstvo poka po šivih, ko oboleli starostniki prebolevajo in umirajo za covidom-19 v improviziranih hiralnicah, postavljenih na košarkarskih igriščih v telovadnicah, v trenutku, ko je za infekcijski kliniki v Ljubljani in Mariboru v proračunu težko zagotoviti vsak evro, minister za obrambo Matej Tonin na zasedanju ministrov NATO pakta v Bruslju razpravlja o trošenju za vojsko, ruskih raketnih grožnjah in vzpostavljanju Natovega centra v vesolju.

Matej Tonin na zasedanju ministrov NATO pakta v Bruslju razpravlja o trošenju za vojsko, ruskih raketnih grožnjah in vzpostavljanju Natovega centra v vesolju.

Ne gre za »zaveze«, gre za diktat Nata
Zopet bomo lahko poslušali o naših »zavezah« Natu. Zvezah, ki jih je vladajoča politika za zaprtimi vrati dala tujim centrom moči na tisoče kilometrov stran od te države. V resnici ne gre za spoštovanje zavez, ampak za uklanjanje diktatu Nata. Gre za diktat, ki je najbolj prišel do izraza ravno v času epidemije, ko je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pred kamerami izjavil, da kljub krizi in posledicam epidemije od držav članic pričakuje, da bodo spoštovale svoje zaveze pri doseganju izdatkov za vojsko v višini 2 % BDP. Uklanjanje temu diktatu pomeni gaženje vseh zavez, ki jih ima vlada do lastnih ljudi. O gaženju teh zavez danes najbolj priča stanje v javnih zdravstvenih zavodih in domovih za starejše.

Potrebujemo investicije v zdravstvo, ne orožje
Ob koncu prvega vala epidemije smo doživeli prelet lovskih bombnikov, eno največjih vojaških vaj v zgodovini države in začetek milijonske propagandne kampanje za novačenje mladih za vojsko. Manj kot mesec dni kasneje je vlada že sprejela zakon, s katerim se bo priklonila diktatu Nata in na podlagi katerega bo zapravila 780 milijonov evrov za nabave orožja. Orožja, ki ga ne potrebujemo za obrambo države, ker nas nihče ne ogroža, ampak za sodelovanje v Natovih okupacijah držav svetovne periferije. Za nabave, ki niso nič drugega kot subvencioniranje vojaškoindustrijskih kompleksov Nata.

Vse od konca zadnje epidemije do začetka nove epidemije vlada ni našla niti evra za infekcijski kliniki v Ljubljani in Mariboru. Ti sta v več kot 100 let starih stavbah, popolnoma neustrezno opremljeni za soočanje z epidemijo covida-19. Za ustrezne nastanitve za obolele starostnike, ki so jih v prvem valu epidemije dajali na sezname, ki bi jih le z malo ironije lahko poimenovali kar »seznami smrti«, niso poskrbeli. Za kadrovsko popolnjenost zdravstvenega osebja prav tako ne. Prioriteta je bilo sprejemanje zakona o 780-milijonskih orožarskih nabavah. Ta se je sprejemal pod mizo, daleč od oči javnosti, brez javne razprave na izrednih in nujnih sejah v Državnem zboru, vse dokler ga nismo začasno zaustaviliv Levici s predlogom za razpis posvetovalnega referenduma.

Prioriteta je bilo sprejemanje zakona o 780-milijonskih orožarskih nabavah.

Epidemija, ruske rakete in vesoljski centri
Da smo danes v Sloveniji znova podrli rekord v številu na novo obolelih za covidom-19, se lahko zahvalimo zgrešenim vladnim prioritetam ter mešanici namerne malomarnosti in nesposobnosti. Ustreznih kapacitet za težko obolele ni. V Škofji Loki ležijo in umirajo na košarkarskem igrišču. Zdravniki sporočajo: »Ne moremo več!« Uvaja se policijska ura, prenekatera bolnišnica je praktično zrela za rušenje, minister Tonin pa na zasedanju Nata govori o nujnosti povečevanja obrambnih izdatkov za soočanje z rusko raketno grožnjo in za vzpostavljanje Natovega centra v vesolju. To je Slovenija 22. oktobra 2020 – v režiji vlade Janeza Janše. Čas je, da njihovim orožarskim rabotam končno rečemo NE, še preden se začnejo.

 


vir in več: levica.si
foto: dz-rs.si

 

Dodaj odgovor