O domobranskih žrtvah domobranstva

domobranec

Kako je nacistična in fašistična propaganda izkoristila domobrance v življenju in jih izkorišča v smrti.

V nabiralnik sem prejel poziv h komantiranju udeležbe nekega župana iz vrst socialdemokratov na slovesnosti v počastitev domobranstva. Podrobnosti o tej slovesnosti ne poznam in se do njih ne morem opredeliti, niti jih komentirati. A poznam trend. Njegov arhitekt, predsednik države, se v imenu sprave in pietete priklanja vsem žrtvam, tudi tistim iz vrst enot, ki so se v času nacistične in fašistične okupacije bratile s Hitlerjem.  Ni črno-belo, zato razmišljam.

Do izgovorov za opravičevanje kolaboracije v imenu pietete, pomiritve ali sprave sem vselej kritičen. Ne glede na naslov, s katerega prihajajo.  Zgodovinski viri domobranstvo postavljajo ob bok fašizmu in nacizmu. Zdravorazumsko  stališče je jasno, izkazovanje priznanja in spoštovanja političnim in družbenim idejam fašizma, nacizma, rasizma, antisemitizma ter organizacijam in posameznikom, ki so te ideje udejanjali, je neprimerno. Za seboj so pustili milijonska grobišča in svet v ruševinah.  Da se je njihovo opustošenje pri nas naposled le končalo, gre zahvala predvsem partizanski vojski, antifašističnim aktivistom Narodno-osvobodilnega boja in akterjem socialistične družbene revolucije.

V domobranskih vrstah so služili tudi nevedni ali drugače rekrutirani borci.

Dve dejstvi sta gotovi. Prvič, domobranstvo je igralo ključno vlogo v nacistični okupaciji pri nas. In drugič, v domobranskih vrstah so služili tudi nevedni ali drugače rekrutirani borci. Žal mi je za njihovo izkoriščanje in žrtev. Žal mi je, da jih je pretental nacistični in domobranski propagandizem. In ne, ne moremo jih vreči v isti koš s prepričanimi fašisti in nacisti.

Naj počivajo v miru, brez cirkusa. 

Ravno zato, v luči pietete do žrtev med nevednimi, pretentanimi in na silo mobiliziranimi, ocenjujem, da je njihovo izkoriščanje s strani aktualne desne politike zavoljo promocije reinkarniranih idej fašizma in nacizma toliko bolj ostudno. V bistvu diametralno nasprotje izkazovanju spoštovanja, ljudske pietete ali narodne sprave. Če jih je že propaganda pahnila v napačno življenje, naj jim vsaj v smrti nakloni miru! Naj počivajo v miru, brez cirkusa.

Fašizem, nacizem in kolaboracija z njima spadajo v zgodovinske učbenike, ne na spomenike.

Dodaj odgovor